Eriävät näkemykset yritysten hallituksissa - uusi tutkimusartikkeli

Uusi tutkimusartikkelimme ”Boardroom dissent: An Integrative Review and Future Research Agenda” on juuri hyväksytty julkaistavaksi hallitustutkimuksen johtavaan journaaliin Corporate Governance: An International Review. Artikkelimme on kirjallisuuskatsaus tutkimuksiin eri näkemyksistä, erimielisyydestä ja konflikteista hallituksissa.

Hallituskirjallisuudessa on suosittua kannustaa avoimeen, erilaiset näkemykset ja erimielisyyden sallivaan ilmapiiriin hallitustyössä. ”Boardroom dissent” kytkeytyy moniin teemoihin ja tutkimusalueisiin, kuten diversiteetti, riippumattomuus, strategia, päätöksenteko, hyvä hallitustyöskentely ym.

Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Osa mieltää sen kognitiivisena ilmiönä, että ihmisten mukana tulee eri näkemyksiä, osa yksilön kykynä olla eri mieltä ja nostaa asioita esille, osa ryhmävuorovaikutuksena (rakentava debatti, kognitiivinen konflikti).

Osa tarkoittaa sillä hallituksen jäsenen kykyä olla eri mieltä johdon kanssa, osa sitä, että hallituksen jäsenet keskenään olisivat joskus eri mieltä.

Kaikki tämä ympätään usein samaan koriin, vaikka niiden edellytykset, esiintyminen ja vaikutukset voivat olla erilaisia.

Artikkelissa kartoitamme vuosikymmenten tutkimusta aiheesta ja erittelemme ilmiötä ja mitä sen eri ulottuvuuksista (ja ristiriitaisista tuloksista) tiedetään.

Artikkeli on open access, eli sen pääsee lukemaan linkistä suoraan ilman yliopistotunnuksia.

➡ Käytännössä olisi erittäin hyödyllistä käydä paljon tarkempaa ja monisävyisempää keskustelua siitä, millaista osallistumista ja keskustelua hallituksissa erilaisissa tilanteissa halutaan käydä.

Previous
Previous

Osallistumista vai ymmärretyksi tulemista?

Next
Next

Kolme pointtia kolmesta pointista